Zvieratá na severnom póle

Posted on
.


Severný pól sa nachádza uprostred Severného ľadového oceánu, ktorý je obklopený zemskými masami Severnej Ameriky, Európy a Ázie. Existuje tam pozemné prepojenie, čo znamená, že zvieratá sa môžu ľahšie dostať do Arktídy, na rozdiel od Antarktídy, kam musia zvieratá plávať alebo lietať cez stovky kilometrov chladného a búrlivého oceánu.

liška
 
Po zasnežených pláňach sa prechádza polárna líška. V zime má bielu srsť aby sa skryla v snehu, v lete jej srsť jemne zhnedne.  Je pomerne malá, váži 3-8 kíl. Loví rôzne malé zvieratá, hlodavce, najmä lumíky, alebo menšie vtáctvo. Žije v pároch. Má vynikajúci sluch. Spáva s chvostom obtočeným okolo seba. Ich najčastejšia korisť, lumíky, sú malé hlodavce. Živia sa listami, trávou a korienkami. Nehybernujú, sú aktívne celý rok, potravu vyhrabávajú spod snehu. Sú to samotárske zvieratá, schádzajú sa iba pri príležitosti párenia. Ďalšie hlodavce na severnom póle sú biela lasica hranostaj, zajac polárny, a iné. Zajac polárny je rovnako ako líška cez leto hnedastý alebo sivý, a cez zimu biely, s tmavými koncami uší. Dospelý zajko váži približne 5-6 kíl. Má dlhé silné nohy, vďaka ktorým sa rýchlo pohybuje po snehu. Majú výborný čuch, svoju potravu zacítia aj spod snehu.

.

lední medvěd
 
Medveď biely, známy aj ako polárny medveď, patrí medzi najväčších predátorov sveta. Loví najmä tulene a mrože, ale nepohrdne ani vajíčkami vtákov, lumíkmi alebo lišajníkmi. Okrem človeka nemá iného nepriateľa. Váži 400 až 700 kíl, môže dosiahnuť dĺžku až 3,4 metra. Je prispôsobený na život v nízkych teplotách, má hustú bielu srsť a hrubú vrstvu podkožného tuku.
 
Pod hladinou pláva „morský jednorožec“ narval, bezzubá veľryba strednej veľkosti. Má dĺžku 4 až 5,5 metrov, ich kel má 1,5 až 3 metre. Jedia najmä ryby, krevety, sépie, medúzy. Kel rastie samcom, samice ho nemajú, prípadne majú iba zakrpatený. Žijú v skupinách po 5 až 10 jedincov. Pre navigáciu a hľadanie potravy používajú echolokáciu.

zajíc
 
V Akrtíde žije ešte omnoho viac zvierat. Pod vodou plávajú kosatky, beluhy, mrože, tulene. Na súši sú arktické vlky, soby, losy, ovce, a mnohé ďalšie.

Zvieratá na severnom póle
5 (100%)1
.